Maar wat is dan creatief?

“Another word for creativity is courage” — George Prince.

Als je creatief bent, kun je ongewone, originele beslissingen bedenken voor een vraagstuk. Als jij op school de opdracht krijgt: vouw een hoedje, zijn daar aan het eind van het lesuur tientallen verschillende hoedjes gevouwen. De meesten zullen op elkaar lijken. Er zullen ook uitzonderingen bij zijn.

Creativiteit heeft ook met lef te maken. ‘Durf te onderscheiden.’
Kijk eens op straat. Hoe de mensen gekleed gaan. Daar zijn ook verschillen. Er zijn trendwatchers bezig om de nieuwste modeverschijnselen te spotten en dáár wordt vaak door ontwerpers een nieuwe kledinglijn van gemaakt. Door de mensen en de straat, hun ideeen en mix van creaties.

Creativiteit en fotografie. In een discussie vroeg iemand mij:

‘Waarom zet je die voetjesfoto’s op flickr? Waarom sta je daar maar half op?’

Half? Ik sta er bijna helemáál niet op. Maar wat zegt het beeld je? Waaraan moet je denken? Mensen die tijdens hun vakantie foto’s maken van de omgeving, en hen zelf, maken de zogenaamde vakantiekiekjes. Prima. Maar zijn verschillende manieren om dát kiekje te fotograferen. Je hoeft niet persé alles te zien op een foto om de boodschap over te brengen. Creatieve fotografie gaat daar anders mee om. Het spreekt meer tot de verbeelding waardoor de kijker creatiever zal nadenken over de foto.

Fotografie brengt sfeer over. Een gevoel. Een momentopname. Een gefotografeerde hand zegt veel over de persoon. Hoe oud hij/zij is, of hij/zij hard gewerkt heeft al die jaren. Karakter, sfeer, impressie.

familyshot

Dit voorbeeld laat zien hoe een familieportret zou kunnen zijn. Naast elkaar, statisch, of fantasievoller; speels. Het is maar waar je voor kiest en wat bij je past.

(CC links: freeparking, rechts: Kevin N. Murphy.

Maar wát is dan creatief?

3 reacties op “Maar wat is dan creatief?”

  1. Soms is creatief zijn op gevoel handelen, lekker bezig zijn. Soms is het een last, als je het gevoel hebt dat je iets moet maken. Creatiedrift. Toch zou ik niet zonder willen noch kunnen.

  2. had je m’n tweet nog meegekregen met dat praatje van elizabeth? had jij me die link nou ooit gestuurd ook of niet?

    die foto met die lijst vind ik niet zo creatief, aangezien fotogragen die al zo lang gebruiken. net als Het Kistje… (*diepe zucht* ; )

    maar vooruit, in deze kan ik dan nog wel wat meer zien dan in die van het gezin van m’n zus die al jaren bij m’n ouders hangt. met lijst dus ook…

  3. @inge: nee, niet meegekregen.

Leave a Reply