Hoe hard rockt Harco Rutgers Rockin’ Chair?

- introduceer jezelf
Mijn naam is Harco Rutgers. Ik ben beeldend (geluids)kunstenaar en vormgever/producent van meubels, websites en andere dingen die ontworpen en/of gebouwd kunnen worden. Daarnaast ben ik eigenaar van een klein, onafhankelijk platenlabel en organiseer ik muziek- en kunstgerelateerde evenementen. Dat laatste doe ik veelal in Havenkwartier Deventer, waar ik ook werk.

Nieuwe uitdagingen ga ik zelden uit de weg. Ook als dat verdieping in een voor mij nieuw vakgebied vereist. In mijn praktijk heeft het verouderde concept van de ‘homo universalis’ niet afgedaan en heeft het zelfs een aantal duidelijke pluspunten boven de nu gangbaardere ‘specialist’. Hoewel een veelheid aan uiteenlopende activiteiten kan leiden tot kwaliteitsverlies, levert het werken in verschillende disciplines mijn beroepspraktijk juist een expliciete meerwaarde. Kruisbestuivingen tussen disciplines ontstaan vaak als vanzelf en zorgen regelmatig voor nieuwe inzichten, stimuleren out of the box denken en het leggen van verbindingen.

rockin-chair

- hoelang blog je al?
Tja, wat is bloggen… Mijn weblog (www.harcorutgers.nl) is eigenlijk voornamelijk mijn portfolio. Mijn eerste portfolio website bouwde ik in 2000. Ook toen gebruikte ik die eigenlijk al deels zoals je nu een weblog gebruikt. Naast mijn eigen werk verschenen er ook regelmatig ‘nieuwsberichten’, lang niet allemaal over mijn eigen werk, maar ook over interesses die daar (toen nog) buiten lagen.

Sinds ik WordPress ben gaan gebruiken als onderliggende structuur voor mijn website (sinds 2006), doet het geheel wat bloggeriger aan. Je kan reacties achter laten, er zijn feeds, etc.

- waarom koos je voor een weblog? de meerwaarde etc.
De reden waarom ik ervoor koos om niet alleen maar mijn eigen werk online te zetten, maar ook ruimte te maken voor mijn mening over andere zaken, is voornamelijk dat het makkelijk verbindingen legt. Inhoudelijk, maar ook letterlijk, in de vorm van links. Bovendien merkte ik al snel dat mijn werk, wat toen al steeds gevarieerder werd, op deze manier gemakkelijker in een context te plaatsen werd. Voor mezelf, maar vooral ook voor de lezer.

De reden waarom ik voor de technische vorm van een weblog koos (in mijn geval WordPress), is functionaliteit. Meer mensen houden zichzelf op de hoogte via de RSS feeds, ik krijg meer feedback via de reactiepanelen, mijn website wordt beter gevonden, ik kan makkelijker sociale media integreren, etc. Mijn weblog is een niet weg te denken hoofdelement in mijn communicatie naar buiten geworden.

Ook de website van mijn label esc.rec. (www.escrec.com) is een weblog trouwens. Om grotendeels dezelfde redenen.

- wat is het verhaal achter de Rockin’ Chair?
Rockin’ Chair is een interactieve audio-schommelstoel en een recent voorbeeld van een succesvol samensmelten van een aantal van mijn vakgebieden. De stoel is o.a. uitgerust met twee contactmicrofoons, een effectgenerator en een koptelefoon. Elk geluid wat wordt opgepikt door de stoel is bewerkbaar via de knoppen naast je, in de zitting. Gegarandeerd uren speelplezier!

Bij de tweede tentoonstelling waaraan Rockin’ Chair deelnam werd de stoel ingezet in combinatie met een percussionist en werd de output versterkt. Sindsdien wordt Rockin’ Chair ook regelmatig geboekt voor optredens in combinatie met percussionisten. Met prachtig uiteenlopende resultaten. Zie hier een paar filmpjes.

Ook op Blog-art zal Rockin’ Chair weer bespeeld worden. De organisatie van Blog-art heeft Matt Harris bereid gevonden de uitdaging aan te gaan. Zelf ken ik Matt (nog) niet en ben erg benieuwd wat voor geluiden hij uit mijn stoel zal weten te trekken. Ik laat me graag verassen!

- wat verwacht je van Blog-Art?
Een leuke, boeiende dag.

Lees meer interviews van de deelnemers aan Blog-Art: Blog-Art / Interviews.

1 reactie op “Hoe hard rockt Harco Rutgers Rockin’ Chair?”

  1. [...] creative webloggers. For this occasion I was interviewed by Marco Raaphorst. Check the interview here (in dutch). I’ll probably post some more info about Blog-art here [...]

Leave a Reply