Video-en met Michael Minneboo.

Michael Minneboo zal tijdens Blog-Art in de kleine zaal een presentatie houden over video-art om 16.15 Hij blogt en videoot en vertelt erover in dit interview:

1.Video art? Wat stel ik me daarbij voor?

Ik ga een praatje houden over internetvideo’s. Art is in veel gevallen een groot woord, want mensen plaatsen een hoop meuk op het internet. Maar van slechte video’s kun je ook een hoop leren. En soms vind je online echte kunststukjes op videogebied.

2. Gaat er niet heel veel tijd in zitten, is het meer een technische aangelegenheid?

Het maken van video’s kan inderdaad tijdrovend zijn en er komt zeker een stukje techniek bij kijken. Hoewel je met een huis-tuin-en-keuken-camera al snel aan de slag kan. Sterker nog: veel video’s die je ziet worden tegenwoordig met mobieltjes of fotocamera’s gedraaid. Er zijn ook een paar toegankelijke video montageprogramma’s voor handen. Kortom, je hoeft geen wizkid te zijn om een simpele video te maken.

michael-insert-tijdens-24hcd-163x300

3. Wat zijn de stappen die je zet als je met video aan de slag gaat?

Dat hangt af over wat voor video je het hebt. Als ik iets in opdracht maak zoals bijvoorbeeld een reportage, dan komt daar van tevoren veel planning bij kijken. Het belangrijkste is voor jezelf duidelijk maken wat je wilt gaan maken voordat je daadwerkelijk gaat opnemen. Bij opdrachtfilms moet je immers de opdrachtgever ook een goed beeld geven wat je gaat doen. Voor het Weerwoord-festival deed ik zo’n acht interviews met onder meer Ellen ten Damme, Joost Zwagerman en Kluun. Daar tussendoor nam ik gesprekjes op met de bezoekers. Dat betekent dat ik van tevoren research doe en de vragen bedenk en dat ik een schema maak ik welke volgorde artiesten beschikbaar zijn. Optredens vonden tegelijkertijd plaats in meerdere zalen dus werden ook door meerdere mensen opgenomen. Uit al dat materiaal monteer ik dan uiteindelijk een item van ongeveer vijf minuten. Het leuke aan video’s maken is echter dat je soms op mooie ongelukjes stuit. Die kun je niet plannen.

4. Welke tools gebruik je?

Een videocamera, soms een richtmicrofoon, soms een zendermicrofoon. Meestal draai ik het materiaal uit de hand en laat ik het statief thuis, hoewel die bij lange interviewsessies wel weer goed van pas komt. Om te monteren gebruik ik Final Cut Studio. Een belangrijke tool is dus mijn mac, die wordt in alle fases van productie ingezet.

5. wat kun je vertellen over video’s en weblogs? wat zou het kunnen toevoegen?

Ik geloof heel sterk in internet als een crossmediaal medium. Het is fijn als iemand een concertverslag schrijft en een paar videofragmenten van het optreden heeft ingevoegd. Hetzelfde geldt voor een filmrecensie waar de trailer bij staat. Simpele toevoegingen die een blogpost kunnen verrijken. Video als extra informatiebron dus. Maar ook gewoon het feit dat het publiceren van je eigen materiaal tegenwoordig zo toegankelijk is. Dat is iets waar ik nog steeds enthousiast van word: mensen die op hun webstek eigenzinnige, leuke, gekke of mooie dingen plaatsen. Video wordt nu ook veel meer gebruikt dan pakweg een paar jaar geleden. Video is het nieuwe bloggen.

6. wat is jouw expertise?

Ik ben van huis uit filmwetenschapper en audiovisueel programmamaker. Ik werk als freelance journalist en schrijf over media, beeldcultuur en strips. Daarnaast maak ik webvideo’s en werk ik ook als webredacteur.

7. Jij blogt zelf ook, hoe lang al en wat haal jij eruit?

Ik blog nu ruim drie jaar op http://mikeswebs.blogspot.com/. Tegenwoordig dagelijks. Ik haal daar een hoop plezier uit. Sowieso is mijn blog een vloeibaar canvas waar ik mijn schrijfwerk kan plaatsen en mijn video’s kan vertonen. Net als een ieder heb ik ook de behoefte om mezelf te uiten. Het bloggen heeft ook leuke contacten opgeleverd. Ik vind het grappig om mensen te kennen via hun blogs en schrijfsels. Sommige mensen ontmoet je nooit face to face en toch leer je ze zo aardig kennen. Al is het natuurlijk een beperkt beeld.

8. Zonder alles te verklappen, waar gaat je presentatie over tijdens blog-art?

Ik zal naar aanleiding van een paar webvideo’s basisbeginselen behandelen. Reken dus op een paar video’s die als slecht voorbeeld dienen en een paar prachtige kunststukjes die je versteld doen staan.

9. En wat wil jij niet missen die dag?

Ik ben erg benieuwd naar de inzendingen van het Celluloid Remix project van het Filmmuseum. Verder lijkt het me leuk om bepaalde bloggers reallife te ontmoeten die dag.

Lees meer interviews van de deelnemers aan Blog-Art: Blog-Art / Interviews.

1 reactie op “Video-en met Michael Minneboo.”

  1. [...] blogevenement vroeg de organisatie mij een paar vragen te beantwoorden. Dat interview staat vandaag op de site.Blog-Art is 9 oktober in Theater aan het Spui in Den Haag. Zet het in je agenda en bestel hier je [...]

Leave a Reply