Erwin Blom over bloggen.

blom

1. Waarom zou een mens nog bloggen nu we Twitter hebben?

Twitter is wat mij betreft het meest interessante medium van dit moment. Twitter is direct, Twitter is snel, Twitter is altijd en overal. Maar Twitter is daardoor ook vluchtig. Twitter is nu en hier en tweets zijn snel weer vergeten. Twitterberichten gaan op in de massa, gesprekken blijven niet bestaan. Voor veel zaken is dat helemaal niet erg, alle gesprekken van de wereld hoeven immers niet bewaard. Voor de verhalen en meningen waarvan je wel wilt dat ze blijven, voor meningen en visies die meer ruimte nodig hebben, heb je je blog. Daar werk je als het ware aan een portfolio. Mijn blog blijft belangrijk, maar ik moet toegeven dat ik sinds Twitter minder aan bloggen toekom.

2. Zit er niet een grens aan dat snel publiceren?

Aan het snel publiceren zit geen grens. Aan het filteren van wat waardevol is wel. Dat is de uitdaging van de toekomst. Hoe aggregeer je wat relevant is, hoe bewaar je wat bij elkaar hoort, etcetera.

3. Nu iedereen via een weblog zijn eigen omroep kan vormen met eigen content, moeten de bestaande omroepen dat zien als concurrentie?

Alles wat vrije tijd opslokt is concurrentie voor omroepen via de klassieke kanalen. Maar dat geldt ook voor kranten en weekbladen. Social media, van blogs tot netwerken als Hyves zijn de plekken waar mensen ervaringen delen, meningen uitwisselen, dingen laten zien die ze mooi vinden of maken. Media worden minder belangrijk als gids en filter. Een omroep is van oudsherre eenrichtingsverkeer, media anno nu tweerichtingsverkeer. Dus ja het nieuwe snoept af van het oude, maar is tegelijk niet te vergelijken.

4. Moet de grote knal qua internet video nog komen? Straks heeft iedereen een mobieltje waarmee je video live kunt streamen.

Ik denk niet dat mensen veel meer video gaan maken dan nu als het om programma’s gaat. Filmen en monteren kost tijd. Maar video wordt inderdaad wel veel belangrijker en alom aanwezig. Maar meer live streamen, laten zien wat overal gebeurt en te zien is, dan als publiceren van gecomponeerde en gemonteerde beelden.

5. Er zijn artiesten, zoals bv Tom Waits, die niet alles prijs willen geven over wie ze zijn en wat ze doen, maar dat lijkt haaks te staan op de Twitter-always-on mentaliteit. Is er hoop voor die artiesten?

Mystiek kan ook waardevol zijn. Geheimzinnig kan ook een aantrekkingskracht hebben. Maar in de regel geldt deel kennis, laat je passie zien, ga het gesprek aan. Dat is media anno nu.

6. Waarom ben je zelf een weblog begonnen?

Ik ben ooit bij de VPRO gaan bloggen om mijn afdeling Digitaal op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Maar later werd de waarde juist kennisdeling. De optelsom van de bezoekers van mijn blog weet veel over media en wat ik ook schrijf, er wordt altijd kennis en kunde van anderen aan wat ik vind of signaleer toegevoegd. Oftewel: ik word zelf wijzer van kennis delen.

7. Wanneer stop je met webloggen?

Niet. Een blog is een eigen krantje, een eigen kanaal. Daar doe ik geen afstand van. Daar is het te leuk voor.

8. Is er eigenlijk wel zoiets als oude en nieuwe media, is het niet gewoon tekst, audio of video?

Er is tekst, audio of video, dat klopt. Maar op internet kun je alles tegelijk inzetten, kun je kiezen wat wanneer van toegevoegde waarde is. Maar het belangrijkste van internet vind ik het gesprek, de conversatie. Samen weten we meer. Dat is fundamenteel anders dan bij klassieke media.

9. Wat vind je op dit moment de meest interessante ontwikkeling online?

Het real-time web verveelt nog lang niet. Tekst, foto’s, video’s, overal vandaan. Contact met iedereen en elke plek.

10. Jouw ding is toch zeker muziek, vind je dat internet zorgt voor vernieuwing hierin?

Internet vernieuwt de muziek zelf niet, maar wel de relatie tussen muziek en publiek. Een band kan zijn fans beter dan ooit bereiken. Heeft andere media minder nodig. Een band is ook minder aan grenzen gebonden. En distributie kan hij zelf doen. Internet maakt onafhankelijker van oude structuren.

(Erwin Blom zal op Blog-Art een lezing geven en de discussie “oude media, wat moet die nu met nieuwe media?” leiden, zie Blog-Art / Programma)

Erwin blogt natuurlijk onder zijn eigen en dus hierrr.

Lees meer interviews van de deelnemers aan Blog-Art: Blog-Art / Interviews.

1 reactie op “Erwin Blom over bloggen.”

  1. De lezing van Erwin vond ik interessand omdat hij
    ook voor mij op een begrijpelijke manier kon vertellen en laten zien wat er allemaal te doen is

Leave a Reply