het is zover: Teletekstisdood

teletekstisdood1) Teletekstisdood. Een naam om meteen met de deur in huis te vallen, hoezo die naam?

We zijn een groep vrienden om mee te beginnen. Toen we op een avond besloten een film op de TV te kijken, moesten we op Teletekst opzoeken hoe laat de film begon en waar die speelde. Het onhandige getik met nummertjes op de afstandsbediening en de daar op volgende lange wachttijden deden de frustraties hoog oplopen. Toen een van ons besloot de film te downloaden, kwamen we er achter dat in de tijd dat je een beschrijving opzoekt op Teletekst, je de hele film kunt downloaden. Voor ons is Teletekst dus dood. Maar dat is geen waarheid. De naam is eigenlijk een metafoor voor het hele systeem waarin we ons op dit moment bevinden; iets dat eigenlijk niet naar behoren functioneert, maar toch in leven wordt gehouden.

2) Wat doen jullie precies?

We houden een blog bij, wat eigenlijk een soort van onderzoeksplatform voor onszelf was, totdat anderen het begonnen te lezen. Op dit blog posten we ontwikkelingen en projecten, die wij relevant vinden om het beeld te schetsen van een maatschappij in verandering, en de consequenties daarvan.

Daarnaast zijn er de projecten die we uitvoeren. We proberen altijd een vertaling van een virtueel iets, naar een fysieke ruimte te maken dmv een interactieve toepassing. Zoals op TODAYSART09, waar we met ALLWEKNOW gebruikers de gelegenheid gaven een voorproefje te krijgen van wat er allemaal om hen heen gebeurde op dat moment. Dit presenteerden we hen voor een interactieve spiegel, waarin je met behulp van een soort hologram door de verschillende mogelijkheden kon navigeren.

3) Sommige mensen vinden dat weblogs alweer dood zijn, wat is jullie mening?

Bloggen is een medium dat de gebruiker in gelegenheid stelt een grote groep mensen te bereiken, dat kan met nieuwere diensten zoals micro-bloggen (twitter, friendfeed, etc.) inderdaad ook, maar de limitatie tot 140 karakters zal altijd een belemmering zijn in het brengen van nieuws of verhalen.

Eerlijk gezegd zie ik niet in waarom bloggen dood zou zijn, het is nog jong en er is nog veel in te ontdekken. Omdat wij roepen dat Teletekst dood is, betekent dat nog niet dat wij alles wat meer dan 3 maanden oud is, dood verklaren.

4) Hoe gebruiken jullie het internetmedium en kun je uitleggen wat het voor jullie doet?

Internet is geen medium, maar is een verzameling van media, maar goed..
We doen allemaal aan bloggen, twitteren, vleesboeken, flickren en al die zooi, daar zijn we niet uniek in. We krijgen onze dagelijkse portie nieuws binnen, we doen er onderzoek voor nieuwe projecten en we halen er onze entertainment. De kracht van het delen en de nieuwe ontwikkelingen in collaboratief werken is hetgeen dat ons zo boeit.

5) Wie is TeletekstisDood precies? (Het team, taken, etc)

Een opsomming per persoon lijkt gepast;

-Beer van Geer; onlangs afgestudeerd Master of Art and Technology/Digital Media Designer
-Jorick Mulder; professioneel VJ en video-expert
-Mikhel Maes; Art/Science-student, muzikant en oprichter van het blog Fonkelhorse
-Tim Terpstra; momenteel in Vietnam voor zijn afstudeerproject (Master of Art and Economics)
-Micah Westera; acteur
-Laurens Profittlich; programmeur/muzikaal genie
-David Veneman; Interactive/Media/Design-student, vormgever en mede-oprichter Pecha Kucha Den Haag

6) Jullie hebben een uigesproken mening over de huidige kwestie met de Buma, wat wil je er nog over kwijt en ga je daar nog wat over roepen tijdens Blog-Art?

Ik zou zeggen; kom 9 oktober om 20:15 kijken, dan krijg je het pas te horen!

7) Wat zou je zelf graag willen zien tijdens Blog-Art?

In plaats van een offline naar online-gebeuren, iets dat de brug slaat van virtueel naar fysiek.

8) Hoe ga je in de toekomst jullie weblog inzetten?

We zijn al bezig geweest met het integreren van ons blog in een community-achtig platform voor creatieve geesten. De posts op het blog worden dan een directe ontvlammer voor nieuwe projecten en zullen ook visueel gekoppeld worden aan lopende projecten, of juist de projecten die nog in de steigers staan. Zo worden de posts op het blog minder vergankelijk en tijdelijk en hebben daardoor meer functie dan alleen nieuws verkondigen.

9) Heb je nog tips van blogs die jullie inspireren?

Flowing Data, PSFK, I Love New Work, The Next Web, Virtual Complexity, Digital Urban, Freshcreation, Interactive Architects, Johnny Holland. Verder zijn er wat individuen in het wereldje die we nauw in de gaten houden, zoals Roeland P. Daarnaast volgen we veel grote denkers zoals Clay Shirky, Seth Godin, Aaron Koblin, Charlie Leadbeater en Douglas Rushkoff.

10) Nog iets te melden tot slot?

Het web is een tussenoplossing voor een overgang naar een nieuwe manier van denken, werken en leven. De uiteindelijke oplossing is technisch nog niet helemaal daar, maar wij als mensen al helemaal niet.

Teletekstisdood

Lees meer interviews van de deelnemers aan Blog-Art: Blog-Art / Interviews.

Leave a Reply